AirBnB och annan korttidsuthrning

Så här i sommartider tänkte vi förtydliga vad vi har för regler gällande korttidsuthyrning direkt eller via tjänster som AirBnB.

En andrahandsuthyrning kräver alltid, enligt bostadsrättslagen, att man som bostadsrättshavare ansöker om styrelsens tillstånd. Enligt lag ska styrelsen bevilja en andrahandsuthyrning om bostadsrättshavaren kan ange ett skäl, exempelvis arbete eller studier på annan ort, provsamboende, uthyrning till närstående eller att man har svårt att sälja sin lägenhet. Det som håller på att bli vanligare och vanligare är att korttidsuthyra sin lägenhet. Många bostadsrättsinnehavare är inte medvetna om, eller struntar i, att uthyrningsformen ska betraktas som en vanlig andrahandsuthyrning där man behöver bostadsrättsstyrelsens tillåtelse för att få hyra ut. Något som i de flesta fall kan bli svårt att få igenom eftersom detta inte att är betrakta som ett legitimt skäl för uthyrning.

En otillåten andrahandsuthyrning kan leda till att nyttjanderätten förverkas och att man blir av med sin bostadsrätt. Den som hyr ut en lägenhet i andra hand är dessutom alltid ansvarig gentemot föreningen. Om bostadsrättsinnehavaren hyr ut frekvent till olika hyresgäster som exempelvis skapar störningar i föreningen riskerar innehavaren att få störningsanmärkningar. Är störningarna så omfattande att boendemiljön för föreningens övriga medlemmar inskränks kan även det leda till att nyttjanderätten förverkas.

I våra stadgar står det också att våra lägenheter ska användas som permanentbostad eftersom vi vill ha medlemmar som är på plats.

Har ni fler frågor är ni välkomna att kontakta oss i styrelsen.

Posted in Uncategorized.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *